7 coole winterbestemmingen in Europa

Boek je wintervakantie in een HI hostel

Het is weer voorbij die mooie zomer… Maar gelukkig kunnen we in de winter uitkijken naar een hoop skiplezier en sneeuwpret!

Wij gingen op zoek naar de leukste wintersportbestemmingen in Europa. Van de klassiekers tot de alternatieve en avontuurlijke bestemmingen. Logeren doe je uiteraard in de coolste HI hostels van het netwerk! We vroegen aan onze collega's van Hostelling International om hun favoriete winterhostel te delen. Laat die winter maar komen!

De klassiekers

De populairste wintersportlanden van Europa zijn wellicht Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Hier kan je van ’s morgens vroeg tot 's avonds laat stevig op de "latten" gaan! Letterlijk én figuurlijk, want aan après-ski bars geen gebrek. Of je nu kiest voor wijn, bier of schnaps. Schol!

Oostenrijk

Youth hostel St. Gilgen

In de buurt van St. Gilgen vind je twee skigebieden: Postalm en Gaissau Hintersee. Het familievriendelijke Postalm biedt 8 skiliften en 20 km aan pistes voor alle niveaus. Naast de skipistes is er ook een funpark voor kinderen, en kun je er ook sleeën, langlaufen of wandelen met sneeuwschoenen. In het sneeuwzekere Gaissau Hintersee heb je 34 km aan gevarieerde skipistes.

Na een dag skiën kun je in de hostel genieten van een diner en ontspannen in de sauna. Of genieten van het uitzicht, want de hostel ligt aan een meer, omgeven door magnifieke bergen. De kamers werden recent gerenoveerd en hebben allemaal een privé douche en toilet. Je kan kiezen uit één-, twee- of meerpersoonskamers.

Frankrijk

Auberge de Jeunesse La Clusaz

Het gezellige skidorp La Clusaz bevindt zich in het Massif des Aravis, en is niet voor niets het geboortedorp van Candide Thovex, de lokale held en professioneel freestyleskiër. Het Massif des Aravis biedt gevarieerde skigebieden, die met de auto of skibus te bereiken zijn.

De hostel is geherbergd in twee typische houten chalets, aan de voet van een skipiste. Gezelligheid is hier troef, en je maakt snel vrienden in de gemeenschappelijke ruimtes. Deel je avonturen tijdens een après-ski in de bar of geniet van het uitzicht én de lokale keuken in de eetzaal. De chef verwent je met heerlijke specialiteiten uit de Savoie zoals raclette, tartiflette, streekkazen en –wijnen…

Zwitserland

wellnessHostel4000 - Saas-Fee

Het charmante autovrije dorp Saas-Fee ligt aan de voet van de Dom, met zijn 4.545 m de hoogste berg van Zwitserland, en is omgeven door 13 bergpieken van boven de 4.000 meter. Vandaar ook meteen de naam van de hostel. Liefhebbers van wintersport komen hier zeker aan hun trekken, met zo’n 145 km aan pistes, freestyle parken en halfpipes. Het nachtleven is gevarieerd, van après-ski bars met live muziek tot clubs met dj-sets.

De wellnessHostel is een innovatieve hostel die de typisch ontspannen sfeer en voordelige prijzen (naar Zwitserse standaarden) van een hostel combineert met meer luxe faciliteiten van een wellness. Na een dagje skiën kun je dus heerlijk ontspannen in de wellness met o.a. verschillende sauna’s, stoombad, bubbelbad, binnenzwembad, fitnessruimte...  Je kunt er zelfs terecht voor een massage of schoonheidsbehandeling. Als dat geen luxe is!

Duitsland

wintervakantie in Duitsland

Youth hostel Oberammergau

Oberammergau is internationaal bekend vanwege de tienjaarlijkse passiespelen, maar het Beiers stadje is ook omgeven door bergen en dus perfect voor een wintervakantie. Vlakbij het dorp vind je één van de steilste skihellingen op the Laber, en ook andere skigebieden zijn gemakkelijk te bereiken als daguitstap. Naast de bergen, bieden de Ammergauer Alpen ook een uniek cultureel landschap met kastelen, kloosters en meren.

De hostel ligt aan de rand van het dorp, aan de oevers van de Ammer rivier, en biedt kamers van  1 tot 6 personen. Achter het gebouw rijst de Kofel berg boven de hostel uit. Vanuit de hostel vertrekken verschillende skiliften en kabelbanen naar zo’n 100 km pistes.

Verrassende alternatieven

In het noorden van Europa vind je enkel verrassende en avontuurlijke alternatieven in Scandinavië.

Hier draait het niet alleen om skiën of snowboarden, en de bergen zijn misschien iets minder steil. Maar je krijgt er wel een ruige natuur en avontuurlijke winteractiviteiten voor in de plaats, zoals tochten met sneeuwscooters of husky’s en noorderlicht safari’s!

De beste periode voor wintersport in Scandinavië is in maart en april. Vroeger kan ook, maar hou dan wel rekening met kortere én koudere dagen.

Zweden

Storulvån Mountain Station

Hostel en “bergstation” Storulvån ligt aan het einde van een doodlopende straat, aan de voet van de berg. Deze hostel trekt zowel skiërs als levensgenieters en ervaren alpinisten aan.

De rust en wijdheid komen je hier tegemoet van zodra je de deur opent. Naast skiën kun je hier ook terecht voor adembenemende bergtrips, interessante avondactiviteiten, evenementen voor kinderen en vooral ook lekker eten en drinken. Er is een restaurant waar je ’s avonds je vermoeide voeten onder tafel kan schuiven voor een heerlijk driegangenmenu met lokale producten. 

Finland

Hostel Kuerkievari - Ylläs / Äkäslompolo

Sport Resort Ylläs is een familievriendelijk skigebied in Fins Lapland. Het is het grootste en hoogst gelegen skigebied van Finland. Hoewel de hoogste top maar op 719 m ligt, ben je hier tot laat in het seizoen zeker van sneeuw.

Aan het skigebied zelf zijn niet veel accommodaties maar je kan wel terecht in de gezellige hostel Kuerkievari, nabij het dorpje Äkäslompolo. Een Finse sauna kan uiteraard niet ontbreken, net als een gezellig kampvuur.

Noorwegen

HI Voss

Voor adrenaline junks op zoek naar avontuur en actie is dit the place to be! Het historische stadje Voss is niet alleen de winterhoofdstad van het fjordengebied van Noorwegen maar staat ook bekend als “city of extreme sports”.

De hostel ligt naast een prachtig meer en is makkelijk bereikbaar met de trein. De skibus brengt je naar het skigebied Voss Resort, zo’n 5 km verderop.  Gasten zijn vol lof over het biologisch ontbijt – de perfect start voordat je de pistes op gaat!

 

Profiteer van je HI ledenvoordeel

Hoofdfoto: Ylläs (c) Visit Finland/Juha Laine