Reizigers informeren reizigers

GRATIS VOOR JONGEREN - "Reizigers informeren reizigers" is de unieke formule van Reismarkt op zondag 15 maart. Op de alternatieve reisbeurs in Brugge zitten 250 ervaren reizigers klaar om jouw vragen over een land, continent of thema te beantwoorden. Wij konden onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en ontfutselden al een handjevol unieke tips van enkele reizigers bij wie je terecht kan.

Sam (28) kent China als z’n broekzak

“Ik woon in Hong Kong en vorige zomer reisde ik een maand door het westen van China. Ik probeer weg te blijven van plaatsen waar groepsreizen ook gaan en zoek liever in de lokale media naar unieke plekjes.”

Welke plaats vond je het mooist?

“In het noorden van Sichuan kwamen we in een dorp terecht waar toevallig de volgende dag een religieus feest plaatsvond. Met de Tibetaanse bergen op de achtergrond keken we toe hoe een groep leerling-monniken een schrijn bouwde voor de beschermgod van de vallei. De mooiste plekjes zijn die waar je zelf naartoe wandelt. Als er een busje heen gaat, weet je dat je met nog honderd andere toeristen naar hetzelfde klooster of uitzicht staat te kijken.”

Welke tips deel je graag met andere reizigers?

“Het toerisme op de Banana Pancake Trail in Zuidoost-Azië staat te springen om Westerse backpackers te ontvangen. Met als gevolg dat je terechtkomt in hostels die ingericht zijn volgens hoe wij ons Azië inbeelden, slappe koffie en banana pancakes inclusief. In het westen van China zijn het Chinese reizigers die het geld binnenbrengen. Je mag je dus verwachten aan een klassieke  cultuurschok; geen Engels, hurktoiletten en dumplings als ontbijt. Met slechts een basiskennis van Chinese karakters is het er niet gemakkelijk reizen, maar je ontdekt er wel het leven zoals het is, zonder filter. Op Reismarkt help ik reizigers graag om meer unieke plekken te vinden.”

  • Je vindt Sam als informant bij ‘Azië’
  • Sam geeft ook een interview ‘Kan ik nog reizen naar Hongkong?’

reismarkt-reizigers-informeren-reizigers-sam

Robbe (22) en Gillis (24) liftten van Gent naar Turkije

“Reizen moet voor mij aan twee zaken voldoen: het moet ecologisch en sociaal zijn. Ik hou ervan om zeer traag te reizen en mij te laten leiden door de mensen die ik ontmoet. Het gaat voor mij niet om de eindbestemming maar om de afgelegde weg!”

Is het moeilijk liften in Turkije?

“Voor lifters is Turkije een groot paradijs. Leer enkele basiszinnen en woordjes op voorhand en je zult nog vriendelijker ontvangen worden. Het voordeel van liften is dat je de grote steden kan ontvluchten en kleine dorpen kan bezoeken. De meeste dorpjes hebben ook een zaaltje of kamer voor reizigers. Wanneer je ernaar vraagt, zal je altijd ergens binnen kunnen slapen.”

Hoe heeft deze reis je verrast?

“Ondanks alle negatieve media-aandacht, zijn Koerden de meest gastvrije en open mensen die ik heb ontmoet. In een restaurant in Mardin werd ik uitgenodigd om te blijven slapen in het kamertje erboven. Diezelfde avond zat er ook een hele troep Turkse soldaten te genieten van hun laatste avond voordat ze naar Syrië vertrokken. Ik werd uitgenodigd om hen te vergezellen en ze bestelden verschillende gerechten, bier en wijn voor me. De avond eindigde met een amusant huwelijksaanzoek van een Turkse die me eerder die avond probeerde te overtuigen om moslim te worden.”

  • Je vindt Robbe als informant bij Europa
  • Robbe spreekt ook in het panelgesprek ‘Liften door de wereld’

reismarkt-reizigers-informeren-reizigers-robbe-en-gilis

Iris (30) fietste van Mexico naar Argentinië

“Dankzij mijn fiets en tent geef ik weinig geld uit aan transport en overnachtingen. Ik spendeer gemiddeld slechts vijf euro per dag. Omdat ik zo low budget reisde, kon ik anderhalf jaar blijven reizen.”

Waarom verkies je de fiets om te reizen?

“Met de fiets kan ik mijn eigen tempo bepalen en zit ik niet in een box. Ik ervaar de landschappen, de cultuur en de mensen op een meer betrokken manier. Op de fiets leef je volgens de wetten van de natuur. Dat is mooi maar ook heel krachtig. In een storm fietsen op een open vlakte, weten dat de bliksem elk moment kan inslaan, dan word je zot door je eigen gedachten. Of de wind in Patagonië die zo sterk is dat je letterlijk van de weg geblazen wordt.”

Hoe heeft deze reis je uit je comfortzone gehaald?

Soms moest ik lange afstanden overbruggen zonder dagenlang een dorp te passeren. Dus heb ik in Patagonië leren vissen en fileren uit noodzaak, als vegetariër. Het moeilijkste was de fysieke uitdaging. Ik heb bergtoppen tot 5000 meter met de fiets beklommen. Je merkt dat het veel vergt van je lichaam en dat je weinig zuurstof hebt. Ik heb ook geleerd om nog meer mijn plan te trekken. Ik ga ervan uit dat als ik mezelf in een lastig parket breng, ik mezelf er ook weer kan uithalen.

  • Je vindt Iris als informant bij ‘Lang Op Reis’
  • Iris geeft ook een beeldreportage ‘solofietsen in Latijns-Amerika’

reismarkt-reizigers-informeren-reizigers-iris

Laura (29) en Zeger (28) trokken rond in Rwanda, Congo en Zambia

“Afgelopen zomer trokken we met de rugzak rond in de Kivustreek in Rwanda, D.R. Congo en Zambia. Hoewel we in totaal al 7 maanden reisden in Zambia, bereiden we elke reis naar de tropen nog ijzersterk voor. Door de voorbereiding kennen we op het moment zelf alle opties en kunnen we impulsief onze neus volgen. Een paar dagen blijven plakken voor een prachtig uitzicht? Perfect mogelijk. Plots naar de andere kant van het land liften omdat we toch meer zin hebben in olifanten spotten dan in watervallen? Gewoon doen!”

Welke momenten staan in jullie geheugen gegrift?

“Een gorilla trekking in Congo, bij zonsopgang vogeltjes fotograferen en plots oog in oog staan met een laaglandgorilla, slapeloze nachten omdat bavianen de aanwezigheid van een luipaard verkondigen, frietjes met geitenbrochettes smikkelen in een bar in Congo, achterop een motard springen en tussen de heuvels van Kigali sjezen enzovoort.”

Hoe reizen jullie er rond?

“We reizen erg low budget en proberen vaak te liften. Van alle landen die we reeds bezochten in Afrika, hebben we in Rwanda het langst op een lift gewacht. In de Congolese regio rond Bukavu en Kahuzi-Biega NP kan je zoveel makkelijker reizen met de hulp van een lokaal contact. We lazen iets over een Belgisch-Congolees koppel in Bukavu en kwamen - onaangekondigd - op een zaterdagochtend bij hen binnenvallen. Zij regelden voor ons betrouwbaar vervoer en gaven ons het soort tips dat je alleen van een insider kan krijgen. Hun contactgegevens kan je op Reismarkt bij ons opvragen.”

  • Je vindt Laura en Zeger als informant bij ‘Afrika’
  • Zeger spreekt ook in het panelgesprek ‘wildlife spotten in Afrika’

reismarkt-reizigers-informeren-reizigers-zeger-en-laura

Lander (29) en Emily (32) doorkruisten Rusland, Mongolië en China per trein

“Onze visa regelen voor Rusland en China liep niet van een leien dakje. Toch hebben we er enorm van genoten om te reizen in landen die niet al te populair en toegankelijk zijn.”

Hoe was jullie Transsiberische treinervaring?

“Het vliegtuig nemen is een heel gedoe. Met de trein reizen is poepsimpel: opstappen en wegwezen. Van Moskou tot Irkoetsk zaten we 89 uur aan één stuk op de trein. Heerlijk, dat gevoel om even weg te zijn van de wereld maar ook bizar om doorheen acht tijdszones te reizen. We raden andere reizigers aan om die lange treinrit op te delen in etappes. Toch was het een magisch excuus om te onthaasten; kruiswoordraadsels, lezen, koken... In de wagon kon je ook water koken voor noedels en soepjes. De treinbegeleiders kwamen ook vaak rond met koffie en eten.”

Wat vond je moeilijk?

“De communicatie. We zijn altijd al op reis geweest naar een land waar we ons met Engels konden behelpen. Maar in Rusland en China spraken ze weinig Engels en moest je je best doen om de juiste ingrediënten te vinden in de supermarkt. Ook op de menukaart herkende je de ingrediënten niet en dus kreeg je telkens een verrassing voorgeschoteld.”

  • Je vindt Lander en Emily als informant bij ‘Azië’

reismarkt-reizigers-informeren-reizigers-lander-en-emily

Klaar voor de Reismarkt?

Wil je na het lezen van dit artikel helemaal langskomen op de reismarkt? Top!
Vlaamse Jeugdherbergen, bovenstaande reizigers en vele anderen staan klaar voor jou.

Wanneer?

Zondag 15 maart 2020 | 10 tot 18 uur

  • Kassa open om 9.45 uur in de Stadshallen
     

Waar?

Stadshallen
Markt, Brugge

  • De ingang vind je achter het rechter frietkotje op de Markt.
  • Voor de activiteiten in het Hof van Watervliet heb je een stempel nodig.
    Die krijg je enkel aan de kassa in de Stadshallen.


Alle jongeren kunnen gratis binnen

Ben jij ouder dan 30 jaar? Je kan dan wel niet gratis langskomen, maar je geniet nog wel van een leuke korting!

  • Toon onderstaande bon simpelweg aan de balie of bestel je ticket online met 3 euro korting!


LET OP! Jongeren moeten zich ook vooraf registreren!

reismarkt-reizigers-informeren-reizigers-wegwijzer-kortingsbon