hoofding overons

De Vlaamse Jeugdherbergen vzw (VJH) is de overkoepelende organisatie van 23 jeugdherbergen in Vlaanderen. De vzw werd in 1931 opgericht, en is ook stichtend lid van het internationale netwerk Hostelling International (HI Hostels).

Wereldwijd streven jeugdherbergen één missie na:  iedereen de kans geven om de wereld te ontdekken, kennis te maken met andere culturen en nieuwe vriendschappen aan te knopen.
Dit willen we bereiken door budgetvriendelijk overnachtingen aan te bieden, waar kwaliteit, veiligheid en vriendelijkheid voorop staan.

Ontdek onze jeugdherbergen in Vlaanderen
Reizen hoeft helemaal niet veraf of megaduur te zijn! Grenzen verleggen kan ook gewoon dichtbij huis. Al eens gedacht aan onze jeugdherbergen in Vlaanderen? Ze hebben allemaal hun eigen unieke stijl en sfeer. En er is voor elk wat wils, of je nu in het groen, in de stad of aan zee wil logeren.  In je ééntje, in een grotere groep, met vrienden of familie; trek erop uit en laat je verrassen door onze budgetvriendelijke jeugdherbergen!

Op visitflanders.com vind je alle toeristische informatie over Vlaanderen om je uitstap te plannen!

Ik word jaarlid!

Veel gestelde vragen:

Nee, iedereen is welkom!

Jeugdherbergen staan open voor al wie jong van hart is, en zich thuis voelt in de sfeer van de jeugdherbergen. Zoals de naam zegt, hebben we wel een grote expertise en geschiedenis in het jeugdtoerisme. Al sinds de oprichting in 1931 wil de Vlaamse Jeugdherbergen vzw in hoofdzaak jongeren de mogelijkheid bieden om budgetvriendelijk te reizen en zo bijdragen tot hun persoonlijke ontwikkeling.

Ons publiek is ondertussen heel gevarieerd geworden: jongeren, families, sportverenigingen, toeristen,… In tegenstelling tot echte backpackerslanden zoals Australië en Nieuw-Zeeland ontvangen wij in België ook veel groepen en scholen.

Ongeveer de helft van onze gasten komt uit het buitenland. De ideale gelegenheid dus om je internationale contacten uit te breiden. Vooral in de stadsjeugdherbergen kom je vaak mensen uit verschillende landen tegen. Kortom: een unieke smeltkroes van mensen die allemaal houden van sociaal reizen.

Zeker weten!

Het leven is niet meer wat het 50 jaar geleden was… en dat geldt ook voor onze jeugdherbergen! Vergeet die grote slaapzalen en kille badkamers: kamers van 4 tot 6 personen zijn de norm, en ook het nodige comfort is aanwezig. Vele kamers hebben tegenwoordig hun eigen badkamer. Wat wel onveranderd bleef, is de sfeer: door de unieke, gezellige en ongedwongen sfeer kom je gemakkelijk in contact met reizigers uit de hele wereld.
We streven nog altijd naar budgetvriendelijke tarieven, die toegankelijk zijn voor iedereen, maar daarbij willen we niet inboeten aan kwaliteit. Tegenwoordig zijn de volgende faciliteiten bijna overal aanwezig:

 • Comfortabele kamers
 • Uitgeruste badkamers, op de kamer of gemeenschappelijk
 • Eetzaal/Bar
 • Gemeenschappelijke ruimte / zithoek
 • Vergaderzalen
 • Wifi
 • Lakens
 • Graits ontbijt
 • Enz.

 

Is dat duur?

Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. De overnachtingen en maaltijden zijn zeer budgetvriendelijk en in de meeste jeugdherbergen zijn lakens, een uitgebreid ontbijt en wifi inbegrepen. Voor kinderen tot 3 jaar zijn verblijf en maaltijden gratis. Kinderen tot 12 jaar, vergezeld van minstens één volwassene,  verblijven er aan kindertarief en ook jongeren tot 30 jaar genieten van een verlaagd tarief.
Met je lidkaart slaap je gegarandeerd aan het voordeligste tarief en bovendien krijg je op jouw eerste overnachting in België of Luxemburg een fikse korting!

Lidkaart

Je kunt online een lidkaart aanvragen.

Meer info rond het lidmaatschap vind je op deze pagina

 

 

Méér dan een bed

 • Al onze jeugdherbergen zijn uniek, en hebben hun eigen stijl en aanpak. Daarom spreken we niet van een keten maar van een netwerk van hostels.
 • Om te beantwoorden aan de veranderende eisen van de samenleving, worden onze jeugdherbergen steeds moderner en comfortabeler, maar we zijn nog altijd geen hotel. Je merkt dat aan kleine dingen, zoals het opmaken van je eigen bed, het ontbreken van room service of handdoeken,… Dit zijn unieke overblijfsels van de beginperiode van de jeugdherbergen toen gasten – jonge schoolkinderen – gevraagd werden om mee te helpen in de jeugdherberg.
 • Het belangrijkste verschil is echter dat jeugdherbergen méér willen bieden dan gewoon een bed. Bij ons telt de ervaring. Het gaat om het ontdekken van nieuwe plaatsen, nieuwe culturen en nieuwe mensen! Een kans om je grenzen te verleggen en je blik op de wereld te verruimen.

HI therealexperience

Onze jeugdherbergen vormen de ideale uitvalsbasis voor groepsuitstappen. Ze beschikken over verschillende faciliteiten om groepen een aangenaam verblijf te verzekeren. Geïnteresseerd? Vraag dan zeker een informatiepakket via info@vjh.be.

Dat kan zeker!

Ook voor georganiseerde schooluitstappen kan je bij ons terecht.  Enkel overnachten of een volledig programma met activiteiten en maaltijden? Onze collega’s helpen je graag verder:
E-mail: schoolklassen@vjh.be
Website: www.schoolklassen.be

eerste jeugdherberg

Het jeugdherbergen-idee ontstond in het begin van 20e eeuw in Duitsland. De bedoeling was om in het bijzonder kinderen van de werkende klasse de kans te geven zich te ontspannen. De jeugdherberg was een plaats voor opvoeding en wandelen. De eerste echte ‘jeugdherberg’ opende zijn deuren in 1912 in het kasteel Altena in Duitsland.

Al snel werden de jeugdherbergen ook in andere Europese landen populair. In België opende de eerste Vlaamse jeugdherberg zijn deuren in 1931, een jaar later nam VJH deel aan de eerste internationale conferentie van International Youth Hostel Federation. Op deze bijeenkomst werden de principes van het internationaal samenwerken vastgelegd, zoals afspraken over de internationale lidkaart en de minimum “kwaliteitsnormen”.


100 jaar later is er uiteraard veel veranderd. Met de internationalisering van het jeugdherbergen-idee, verdween ook voor een deel de oorspronkelijke opvoedkundige aanpak en werd de nadruk gelegd op het ervaren en beschermen van de natuur, maar vooral ook op de internationale contacten en het vergemakkelijken van de communicatie tussen verschillende culturen.

Het basisprincipe is nu: hoewel onze hoofdoelgroep de jongeren blijven, is iedereen welkom in onze jeugdherbergen: jong en oud, in groep of alleen.
Momenteel telt het internationale netwerk van Hostelling International zo’n 4.000 hostels wereldwijd!

Copyright 2013 © VJH - Vlaamse Jeugdherbergen vzw. Alle rechten voorbehouden. Designed By ProRa & Steven for VJH