Blokkende studenten welkom in 8 Vlaamse Jeugdherbergen

Maxine

Ook ’s nachts studeren is mogelijk in de Antwerpse en Brusselse hostels

29 april 2022 – Vanaf maandag (2 mei) tot en met vrijdag 1 juli zijn studenten welkom in de lounge en de eetzalen van de hostel Pulcinella in Antwerpen en Hostel H in Hasselt om er in groep te studeren. Vanaf maandag 16 mei openen nog 6 jeugdherbergen in Vlaanderen en Brussel hun deuren voor blokkende studenten. Naast een leuke studeerplek in een unieke setting, krijgen ze er gratis Wi-Fi, koffie, water en thee aangeboden. Op vertoon van hun studentenkaart, kunnen ze in de Antwerpse en de Brusselse jeugdherberg zelfs ’s nachts studeren.

Om studenten een hart onder de riem te steken tijdens de blokperiode, verwelkomen 8 Vlaamse Jeugdherbergen hen graag in hun lounge en/of eetzaal om samen te blokken. Vanaf maandag tot en met vrijdag 1 juli kunnen ze al terecht in de Antwerpse hostel Pulcinella en de Hasseltse Hostel H

De hostels De Blauwput (Leuven), De Ploate (Oostende), Groeninghe (Kortrijk), Bruegel (Brussel)De Veurs (Voeren) en De Peerdevisser (Oostduinkerke) volgen vanaf maandag 16 mei. Op vertoon van hun studentenkaart en zolang er beschikbare plaatsen zijn, kunnen er in elke jeugdherberg zo’n 10 tot 25 studenten langskomen om te blokken.

Een aangename studeerplek doet studeren

“Een aangename studeerplek doet studeren! Met dit initiatief willen we studenten steunen tijdens de blokperiode. Studeren hoeft geen eenzaam gegeven te zijn, meer zelfs, costuderen werkt motiverend. Tegelijk willen we de studenten ook laten kennismaken met ons modern hostelaanbod en hopelijk vinden ze zo ook tijdens hun vakanties de weg naar onze jeugdherbergen in Vlaanderen en Brussel!,” zegt Paul Billiet, directeur van de Vlaamse Jeugdherbergen.

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, kan dit initiatief alleen maar toejuichen. “Er zijn veel voordelen aan costuderen. Zo helpt het ‘samen blokken’ studenten om zich te concentreren omdat ze zich minder laten afleiden door sociale en andere media. Ze hebben er meer structuur en sociale controle om geconcentreerd te blijven. Tenslotte kunnen ze zich tijdens pauzes samen ontspannen, wat noodzakelijk is voor de mentale gezondheid. Zeker na de voorbije lockdowns werd duidelijk hoe belangrijk sociaal contact is voor studenten.”

antwerpen-pulcinella-studeren-vlaamse-jeugdherbergen

In Antwerpen en Brussel kan ook ’s nachts geblokt worden

Studeren is voor de meeste jongeren geen nine-to-five job. Daarom maken de Antwerpse jeugdherberg Pulcinella  en de Brussels jeugdherberg Bruegel het ook mogelijk om ’s nachts te studeren. Zo willen deze hostels inspelen op de vraag van studenten om hen niet enkel overdag een studieplek aan te bieden.

“Of dit aan te raden is, hangt af van ieders chronoritme”, vertelt Lode Godderis. “Je hebt zowel vroege vogels onder de studenten, die ’s ochtends of overdag heel productief zijn, als nachtraven voor wie dat ’s nachts het geval is. Het is belangrijk om studenten de flexibiliteit te bieden om zelf hiervoor te kiezen.”

Over de Vlaamse Jeugdherbergen

De Vlaamse Jeugdherbergen vzw, kortweg VJH, is de overkoepelende organisatie van 19 jeugdherbergen in Vlaanderen. De vzw werd in 1931 opgericht en is ook de medeoprichter van Hostelling International, het grootste jeugdherbergnetwerk ter wereld. Je kan in deze budgetvriendelijke en kwalitatieve hostels terecht voor zowel een trip in je ééntje, met enkele vrienden of in een grotere groep. En dit zowel in het groen, in de stad of aan zee. Daarnaast richt de VJH zich ook op families en schoolgroepen.

Wil jij graag je plekje reserveren? Contacteer dan rechtstreeks je hostel naar keuze:

BESCHIKBAAR VANAF 2 MEI

Hostel Pulcinella in Antwerpen

Hostel H in Hasselt

 

BESCHIKBAAR VANAF 16 MEI

De Blauwput in Leuven

De Ploate in Oostende

Groeninghe in Kortrijk

Bruegel in Brussel

De Veurs in Voeren

De Peerdevisser in Oostduinkerke