Green Key voor hostel Groeninghe

Tine

Hostel in Kortrijk ontvangt internationaal ecolabel

Hostel Groeninghe in Kortrijk mag zich sinds kort officieel een groene hostel noemen. Op 28 januari reikten GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen de Green Key Awards 2019 uit en Groeninghe was één van de 17 laureaten.  Dit label zet het engagement van Vlaanderens duurzaamste logies, attracties en vergaderlocaties in de verf en biedt een unieke meerwaarde voor toeristen die belang hechten aan duurzaam reizen.

blog-green-key-2019-groepsfoto.jpg

uitreiking Green Key Awards 2019 uitreiking Green Key Awards 2019

Groene designhostel

Eigentijds, duurzaam en lichtrijk… Hostel Groeninghe maakt een imposante eerste indruk. Je logeert er op wandelafstand van het centrum van Kortrijk en het station.

Deze nieuwe hostel opende in 2015 de deuren. Bij de bouw stond het ecologische aspect centraal. Er werd gewerkt met duurzame en isolerende materialen. Binnen is de indeling praktisch maar ook energiebesparend. Alle gemeenschappelijke ruimtes bevinden zich op het gelijkvloers, waar overdag het meeste actie is. Daarom is daar gekozen voor vloerverwarming. Daarnaast wordt het regenwater hergebruikt om de toiletten door te spoelen en zijn al de badkamers voorzien van waterbesparende douches en kranen.

Blijvende investering

Volgens hostel manager Julie Verfaillie is het echter een continue investering, maar wel één waar iedereen achter staat: “We proberen zoveel mogelijk ons steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Dit gaat van grote tot kleine initiatieven. Zo serveren we in onze bar lokale en fairtrade drankjes, gebruiken we ecologische kuisproducten en proberen we ook onze gasten te sensibiliseren. Op iedere verdieping is er bv een sorteereiland voorzien.”

“Als hostel serveren we vaak maaltijden voor grote groepen. We proberen die hoeveelheden goed in te schatten, maar toch heb je af en toe overschotten. Omdat we het zonde vinden dat dit zomaar verspild wordt zijn we partner geworden van Too Good To Go. We steunen ook andere lokale initiatieven, zoals de Stadsboerderij. Elke donderdag leveren zij biologische groenten- en fruitpakketten bij ons die klanten dan kunnen afhalen.”

Een hostel voor iedereen

“Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat voor ons veel verder dan groen denken. We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt bij ons en willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om te reizen. Jongeren, groepen, backpackers en families, maar bv ook mensen met een beperking. Zo hebben we vier toegankelijke kamers met een aangepaste badkamer. Families met kinderen logeren hier aan extra voordelige tarieven en we zijn ook partner van Vakantieparticipatie. Hierdoor kunnen ook mensen met een kleine portemonnee ook op reis gaan.”

10 Green Keys voor de Vlaamse Jeugdherbergen

Hostel Groeninghe is één van de nieuwe laureaten van 2019, maar ook 9 andere hostels mochten hun Green Key behouden. De logies moeten elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een éénmalige inspanning volstaat dus niet. Momenteel telt het netwerk van de Vlaamse Jeugdherbergen 10 hostels met een Green Key:

Green Key, het grootste label voor duurzaam toerisme

Green Key is een internationaal programma dat in Vlaanderen gecoördineerd wordt door GoodPlanet Belgium, met steun van Toerisme Vlaanderen. Met 136 locaties is het de grootste familie binnen de toeristische labels in Vlaanderen. Ook internationaal is het label veruit het grootste, met 2700 locaties in 56 landen.

Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet Belgium: “Een Green Key krijg je niet zomaar. Uitbaters moeten wereldwijd voldoen aan meer dan 100 criteria op het vlak van energie, voeding, mobiliteit, …”

De Green Key-houders in Vlaanderen kan je vinden op www.green-key.be