Het jaar van Jan van Eyck

Iedereen heeft al eens van Jan van Eyck gehoord. De naam doet iets rinkelen en dan weet je het: Lam Gods. Van Eycks bekendste werk draait om dit panelengeheel uit de 15e eeuw. Al 8 jaar wordt het kunstwerk gerestaureerd waarin fase 2 net achter de rug is. De acht, volledig gerestaureerde buitenluiken komen dan ook dit jaar, 1 februari voor het eerst in 500 jaar naar buiten.

Van-eyck-lam-gods

Van Eyck slaagde erin om Westerse kunst volledig te beïnvloeden. Dit door middel van zijn meesterwerk “De Aanbidding van het Lam Gods”. In 1432 toonde hij de wereld hoe hij natuur op een realistische manier heeft neergezet. Alsook zijn gebruik van details in gebouwen, kleding en weergave van menselijke trekken spraken tot verbazing.

Wist je trouwens dat de meeste landschappen in het portret zijn gebaseerd op de stad Gent?

van-eyck-lam-gods-tentoonstelling
Het Lam Gods van Van Eyck, het gerestaureerde onderste register. Beeld De Morgen door Eric de Mildt

Verschillende nieuwe elementen zijn aan het licht gekomen. Zo werden niet alleen de kleuren duidelijker, maar ontdekten kunstrestaurators originele beschilderingen van Jan van Eyck die voordien niet te zien waren.

Vorige restauratiewerken over de eeuwen heen hebben er dan ook voor gezorgd dat er meer en meer overschilderd werd. Dit omdat het vaak makkelijker was om over kleine onderdelen te schilderen in plaats van gedetailleerde delen na te bootsen. Gelukkig kunnen restauratoren overvloedig gebruik van verf verwijderen en het originele werk weer in alle glorie tentoonstellen.

van-eyck-restaurators
© Lukas - Art in Flanders VZW, foto KIK-IRPA, Brussel


Ga zelf eens een kijkje nemen in het Museum Van Schone Kunsten en ontdek de grootste Jan van Eyck tentoonstelling ooit.

Opgelet! De gerestaureerde buitenluiken zijn in het MSK te zien alsook de nog niet gerestaureerde buitenluiken "Adam en Eva". De gerestaureerde binnenluiken zijn te zien in de Sint-Baafskathedraal.

Weet ook dat heel Gent in 2020 in het teken staat van Van Eyck. Met 'OMG Van Eyck was here', zie, voel, ruik en proef je de stad Gent in thema Van Eyck.

Met de vele activiteiten in 2020 krijg je een weekend snel gevuld. Laat tijd dus geen stressfactor zijn en verblijf in Hostel De Draecke. Zo heb je tijd om volledig op te gaan in het tijdperk van Jan van Eyck.

Gent-hostel-de-draecke-vlaamse-jeugdherbergen


Bekijk hostel De Draecke

Belangrijke info

‘Van Eyck. Een optische revolutie’ loopt van 1 februari tot 30 april 2020 in het Museum voor Schone Kunsten Gent en is voor jong en oud, in groep of individueel.  
 

Een standaardticket kost 25 euro in voorverkoop en 28 euro tijdens de tentoonstelling. Dit ticket geeft gedurende 2020 reductie voor een bezoek aan negen Gentse musea: Design Museum Gent, De wereld van Kina, Huis van Alijn, Industriemuseum, Museum dr. Guislain, Sint-Baafsabdij, Sint-Pietersabdij, S.M.A.K. en STAM.

Meer info en tickets