Natuurweekends Oostkantons

Tine

Geschiedkundige Natuurwandelingen in de Oostkantons

Dit najaar start jeugdherberg Ardennen-Eifel met een reeks geschiedkundige natuurwandelingen in de Oostkantons. De wandelingen worden begeleid door een lokale gids die veel weet over de geschiedenis, gebouwen en mensen in deze prachtige streek. Maar ook de natuur heeft voor haar geen geheimen. Ze neemt je langs mooie wandelwegen mee naar plaatsen die je anders nooit zou zien.

Samen met de gids heeft de jeugdherberg enkele mooie wandelingen uitgekozen, die we in de komende jaren zullen aanbieden als wandelweekends. Via deze reeks wandelingen ontdek je de geschiedenis en natuur van dit mooie deel van België.

Dit jaar start de jeugdherberg met 2 natuurweekends:

Natuurweekend 1: van 5 tot 7 oktober

Wandeling Rodt - Recht

We starten aan het Biermuseum in Rodt. Door het bos wandelen we langs voormalige Keltische plaatsen voor goudwinning richting Recht. Daar zoeken wij naar sporen van de steenhouwers  die hier in het verleden de plaatselijke leisteen verwerkten (in verschillende huizen, kruisen, kerk…).

We brengen een bezoek aan de onderaardse leisteengroeve waar een korte film en de gids je uitleg zal geven over het ontstaan van de leisteen en over het gevaarlijke werk in de groeve.

Van daar wandelen we door het bos terug naar Rodt.

  • Totale afstand: 14 km
  • Vanaf €55 p.p. voor 2 nachten

Bekijk het volledige arrangement

Natuurweekend 2: van 26 tot 28 oktober

Bestaat uit 2 wandelingen

Wandeling 1:  Bracht – Burg Reuland – Weweler

We starten in Lommersweiler en gaan van daar naar het gehucht Bracht met een klein barokkasteel  en verder naar Burg Reuland waar we de ruïne van de burcht bezoeken, de “Stefanskirche” met rococomeubilair,  het “Orley” huis en enkele ander markante huizen.

Via de kruisweg klimmen we naar het dorpje Weweler met zijn bekende “Hubertuskapelle” waarvan een deel gebouwd werd in de 13-de eeuw. Langs de Vennbahnroute - een prachtige fietsroute van Aken naar Luxemburg – wandelen we terug naar Burg Reuland en via Maspelt naar Lommersweiler.

Omdat er nogal wat stijgingen in zitten, is dit een wandeling voor meer geoefende wandelaars.

  • Totale afstand: 15 km
  • Voor de meer geoefende wandelaars (stijgen en dalen)

 

Wandeling 2: Sankt Vith - Planetenweg – Wiesenbach

Van aan de jeugdherberg wandelen we naar de “Büchelturm”, het symbool van Sankt Vith. Van daar uit bezoeken we Sankt Vith via zijn historische rondgang, en vertelt de gids ons alles over de woelige geschiedenis van dit stadje.

Via de planetenweg wandelen we verder naar het gehucht Wiesenbach waar we in de “St.-Bartholomäus-Kapelle” muurschilderijen uit de 15e eeuw kunnen bewonderen.

Langs de Vennbahnroute - een prachtige fietsroute van Aken naar Luxemburg – wandelen we terug naar Sankt Vith, waar we de wandeling afsluiten met een bezoek aan het Museum in het voormalige stationsgebouw.

  • Totale afstand: rondleiding Sankt Vith + 6 km wandeling

  • Vanaf €85 p.p. voor 2 nachten
  • 2 wandelingen

Bekijk het volledige arrangement