Reiskalender 2019

Hier is ie dan: onze reiskalender voor het nieuwe jaar!
We hebben opnieuw 12 unieke bestemmingen uitgekozen die jou en andere HI hostellers kunnen inspireren voor een micro-avontuur dichtbij of een macro-avontuur aan de andere kant van de wereld. Veel lees- en reisplezier!

1. Januari - Bocas del Toro, Panama

Reiskalender 2019 - Panama


Zeg nu eerlijk, wie zou er deze maand niet willen ontsnappen naar een mooi en zonnig eiland? De feestdagen zijn voorbij, en het is nog steeds koud en donker. De eilandengroep Bocas del Toro in Panama lijkt me zo’n ideale plek om onder te duiken. Is een nieuwe taal leren één van jouw goede voornemens (of je Spaans opfrissen zoals in mijn geval)? Dan heb je nog een beter excuus want in hostel 'Spanish by the Sea' kan je ook Spaanse lessen volgen. Wat staat er nog op het programma? Kajakken, snorkelen, duiken, zeilen, paardrijden, surfen of gewoon luieren op het strand. Een mens mag al eens dromen in januari…

Ontdek dit paradijsje

2. Februari - Kopenhagen, Denemarken

Reiskalender 2019 - Kopenhagen


Kopenhagen is cool, duurzaam en hip! Volgens Lonely Planet toch, want zij tipten de Deense hoofdstad als de beste stad van 2019. Ideaal dus om je lief in februari te verrassen met een citytrip! Spring op een fiets en verken samen deze stad en haar mooie architectuur. Of leef je uit in het wereldbekende Tivoli Gardens. Het historische attractiepark is vanaf volgend jaar ook open in februari. Een uitgelezen kans om samen plaats te nemen in een houten achtbaan uit 1914. ’s Avonds kun je heerlijk gaan dineren aan de haven, in het sterrenrestaurant Noma of in één van de hippe bars en eetstandjes. Danhostel Copenhagen City is de ideale uitvalsbasis om deze stad te ontdekken.

Plan je citytrip naar Kopenhagen

3. Maart - Charleroi, België

Reiskalender 2019 - Charleroi


In maart vieren we carnaval in Charleroi! Het is een unieke manier om kennis te maken met de cultuur van de stad. Deelnemers verkleed in traditionele klederdracht trekken de straten op en worden vergezeld door enorme reuzen. Het beroemde stripfiguurtje Spirou zal ook zeker van de partij zijn. Daarnaast is de stad ook gewoon een bezoekje waard. Enerzijds zorgt het industriële verleden voor een intrigerende sfeer, anderzijds herleeft en vernieuwt Charleroi volop. Eén van de resultaten hiervan is ook de gloednieuwe hostel van onze Waalse collega’s: modern, comfortabel en vlakbij het station.

Vier carnaval in Charleroi

4. April - Limburg, België


Fietsprovincie Limburg blijft verrassen. Na het succes van ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk - dat werd opgenomen in de top 100 van spraakmakende en innovatieve bestemmingen in de wereld door het Amerikaanse TIME Magazine - blijft Toerisme Limburg verder werken aan unieke fietsbelevingen. Deze fietsroutes geven je een heel unieke kijk op de natuur op plekken waar je anders misschien zomaar langs zou fietsen. Zo kan je binnenkort ook fietsen door de bomen, door de heide en onder de grond. Hou de website van Toerisme Limburg in de gaten als je op de hoogte wil blijven van het verloop van deze projecten.

Ontdek onze jeugdherbergen in Limburg

5. Mei - Highlands, Schotland

Reiskalender 2019 - Schotse Hooglanden


Lonely Planet verkoos de Schotse Hooglanden als één van de must visit bestemmingen van 2019. Hoewel de regio nog steeds ongerept en ruig is heeft men de laatste tijd veel inspanningen gedaan om het voor toeristen iets toegankelijker te maken. Hostelling Scotland biedt maar liefst 27 hostels in de regio. Van afgelegen eco-hostels tot modernere hostels, zoals de recent vernieuwde Glen Nevis YH. De hostel ligt vlakbij Fort William, aan de voet van Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Het startpunt voor een beklimming naar de top of voor de Great Glen Way, een langeafstandsroute van zo’n 125 km die je te voet, met de fiets of met de kano kunt afleggen en je via verschillende lochs - of meren - tot aan de historische stad Inverness brengt.

Ontdek de Schotse Highlands & hostels

6. Juni - Oostduinkerke, België

Reiskalender 2019 - Oostduinkerke


Het laatste weekend van juni staat in Oostduinkerke in het teken van de Garnaalfeesten. Het evenement is een jaarlijkse ode aan de zee in het algemeen, en aan de garnaalvissers in het bijzonder. Oostduinkerke is namelijk de laatste plaats ter wereld waar de garnaalvisserij te paard nog bestaat. Het beroep werd in 2013 aan de lijst van Unesco als Immaterieel Cultureel Erfgoed toegevoegd. Dé uitvalsbasis voor deze culturele (erfgoed)uitstap is hostel De Peerdevisser. Blinkende badkamers liggen op jou te wachten, want de hostel werd begin 2019 heropend na renovatiewerken.

Duik in het vissersleven van Oostduinkerke

7. Juli - Waddeneilanden, Nederland

Reiskalender 2019 - Waddeneilanden, Nederland


De collega’s van Stayokay vieren in 2019 hun 90 jarig bestaan! Het perfecte excuus om onze noorderburen eens op te zoeken. De Waddenzee staat al een tijdje op mijn bucketlist, hoog tijd om daar iets aan te doen in 2019. Eén van die eilanden is Terschelling, met een strand van meer dan 40 km en zo’n 70 km aan fietspaden. Stayokay Terschelling maakt het plaatje perfect. Gelegen bovenop een duin, heb je een zalig weids uitzicht vanuit de hostel. Ze wordt momenteel gerenoveerd en is vanaf 9 april 2019 weer open.

Genieten aan de Waddenzee

8. Augustus - Boedapest, Hongarije

In België worden we verwend met fantastische grote en kleinere muziekfestivals. Maar ook elders in Europa kun je toffe festivals vinden. Zoals het Sziget Festival in Boedapest. De locatie is uniek – op een eiland in de stad – en de line-up is steevast gevuld met grote internationale artiesten. Nadien kan je ook meteen Boedapest verkennen, een boottocht maken op de Donau of detoxen in één van de prachtige badhuizen. Aventura Boutique Hostel is een leuke uitvalsbasis om je festivaltrip uit te breiden. Het is een kleine hostel met kamers die ingericht zijn volgens bepaalde thema’s. Zo kan je kiezen tussen de Japanse kamer, de Afrikaanse kamer of de Ruimtekamer.

Boek je festivaltrip in Boedapest

9. September - Berlijn, Duitsland

Duitsland viert in 2019 de honderdste verjaardag van de oprichting van het Bauhaus, een progressieve kunstschool die tot op vandaag voor veel inspiratie zorgt. De verjaardag wordt gevierd met verschillende nieuwe musea en expo’s. Zo vindt in september de bauhausweek plaats in Berlijn. Maar het is ook de honderdste verjaardag van DJH, de Duitse jeugdherbergvereniging. Wat meteen ook het ontstaan was van het jeugdherbergconcept. Daarna volgden al snel andere Europese landen. In Vlaanderen werd de eerste jeugdherberg geopend in 1931.

Vier 2 x 100 jaar in Berlijn

10. Oktober - Reykjavik, IJsland

Reiskalender 2019 - Noorderlicht, IJsland


Het hoge noorden van Europa is ideaal om het noorderlicht te spotten. IJsland heeft als voordeel dat het heel bereikbaar is. Vanuit Reykjavik kun je op verschillende noorderlichtsafari’s gaan, maar ook andere natuurfenomenen als geisers, watervallen en vulkanen bewonderen. Bovendien is het heel leuk om al die natuurpracht te combineren met een goede portie cultuur in Reykjavik zelf.

Ga op zoek naar de Aurora Borealis

11. November - Outback, Australië

Reiskalender 2019 - Outback Australië


In 2019 wordt Uluru (Ayers Rock), een heilige plaats voor de Aboriginals, eindelijk gesloten voor klimmers. Uiteraard kan je nog altijd rond de site wandelen en meer leren over de culturele waarde ervan. Ook een stop bij Kata Tjuta (the Olgas) en de spectaculaire Kings Canyon kan niet ontbreken op je trip door de outback van Australië. Alice Springs is de enige echte stad in de Red Centre, en dus het vertrekpunt voor verschillende tours. De YHA hostel heeft een buitenzwembad (geen overbodige luxe bij de warme temperaturen), een barbecue (what else?) en een groot scherm waar ’s avonds films worden afgespeeld onder een prachtige sterrenhemel!

Ontdek de outback van Australië

12. December - Lake Tekapo, Nieuw-Zeeland

Reiskalender 2019 - Lake Tekapo, Nieuw-Zeeland


En de prijs voor het beste uitzicht gaat naar… YHA Lake Tekapo in Nieuw-Zeeland! Ik was er zelf een paar jaar geleden en ik kan je zeggen: wow!! Het gletsjermeer is één van de meest bijzondere in Nieuw-Zeeland. In de zon steekt het heldere turquoise meer mooi af tegen de besneeuwde sneeuwtoppen op de achtergrond. Een prachtig plaatje om vast te leggen. De hostel – die vlak aan het meer ligt - wordt volledig gerenoveerd en heropent de deuren in 2019. Vergeet dit dus niet op je roadtrip door Nieuw-Zeeland te zetten!

Ontdek het wondermooie Lake Tekapo

Zorg dat je de beste prijs beet hebt

Word lid

Dankzij je lidkaart van de Vlaamse Jeugdherbergen ben je ook automatisch lid van Hostelling International en profiteer je van min 10% korting op je overnachting!

Boek rechtstreeks

Om van de ledenkorting en het meest voordelige tarief te profiteren, boek je rechtstreeks via www.jeugdherbergen.be of www.hihostels.com!