Sustainable Hostelling

Duurzaam op reis in onze hostels

8 hostels werden onlangs (opnieuw) beloond met het HI Quality & Sustainability (HI-Q&S) certificaat. Dit is het duurzaamheidslabel van Hostelling International (HI). Om de drie jaar worden de HI hostels opnieuw geëvalueerd door een externe auditor. Die bekijkt of de hostels voldoen aan de vooropgestelde criteria en waar er verbetering mogelijk is, op vlak van kwaliteit en duurzaamheid.

Sustainable Tourism through Hostelling

Net als de Vlaamse Jeugdherbergen, stimuleert Hostelling International duurzame initiatieven binnen het netwerk. Samen werken we aan een wereldwijd netwerk van duurzame hostels.

Met meer dan 100 jaar ervaring, streeft HI ernaar om het netwerk continu te verbeteren en uit te breiden. Zonder daarbij deze positieve initiatieven en hoge kwaliteitstandaarden uit het oog te verliezen.

HI Garantie

De klant is koning, ook als je in een hostel slaapt. Je budget mag dan misschien beperkt zijn, de kwaliteit van onze hostels is dat zeker niet! Ons doel is om jullie een zo aangenaam mogelijk verblijf te bieden, voor een betaalbare prijs. Daarom heeft HI een manier ontwikkeld om ervoor te zorgen dat kwaliteit en duurzaamheid verzekerd is in onze hostels. Enerzijds moeten alle HI hostels voldoen aan bepaalde kwaliteits-, comfort- en veiligheidsnormen. Dat is de basis. Bijkomend is er het nieuwe HI Quality & Sustainability Management System: HI-Q&S.

HI-Q&S wordt gezien als een lange-termijnproject. Duurzaamheid is namelijk een continu proces. Je kan je hostel steeds verbeteren op vlak van kwaliteit en duurzaamheid. Zeggen dat je “duurzaam” bent is één ding, het staven met duidelijke toepassingen is waar het HI-Q&S certificaat naar streeft. Dit zorgt voor meer transparantie en geloofwaardigheid. 

Waarom we dit belangrijk vinden? Omdat het deel uitmaakt van onze globale missie, omdat het zorgt voor operationele efficiëntie, risicomanagement en klanttevredenheid. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken op reis en deel uitmaken van een wereldwijde "community of responsible travellers".

HI-Q&S certificaten

Het HI Quality & Sustainability Management System is erkend door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC).  Er zijn 2 fases die een hostel kan doorlopen:

sustainability labels HI
Voldoe je aan een eerste criteria kwaliteitseisen? Dan ontvang je het HI-Quality (HI-Q) label.

Hostels die voldoen aan de criteria rond duurzaamheid worden beloond met het HI-Quality & Sustainability (HI-Q&S) certificaat.


Om de drie jaar worden de hostels opnieuw geëvalueerd door een externe auditor. Enkel de hostels die voldoen aan de criteria kunnen één van beide logo’s ophangen.