Uitgetest & goedgekeurd: The Crystal Ship

The Crystal Ship meert in 2017 voor de tweede keer aan in Oostende. De eerste editie van het Street Art Festival was een enorm succes en trok veel bezoekers naar de badstad. Dit jaar zijn er verschillende knappe werken toegevoegd aan het parcours. Tijdens de eerste week van de paasvakantie maakten meer dan 20 (inter)nationale artiesten opnieuw gigantische muurschilderingen en interventies in de stad. Het vernieuwde kunstenparcours werd vorig weekend feestelijk voorgesteld. En dat hebben we meteen even uitgetest voor jullie

9 april 2017, officieel de warmste 9 april ooit! Ideaal dus voor een tripje naar de zee. Hoewel we duidelijk niet de enige zijn met dit briljante idee, zeker tijdens de paasvakantie. Aangezien we onze fietsen mee hebben, besluiten we de auto al snel aan de kant te zetten en met de fiets verder te gaan. Bye bye parkeerstress! Bovendien ontdekken we zo ook een (voor ons) nieuw en verrassend stukje Oostende: het Maria Hendrikapark.

Verken het kunstenparcours met de fiets of te voet

De kunstwerken zijn her en der verspreid over de stad. Een deel kun je te voet verkennen tijdens de 5 km lange wandelroute. Wil je ze allemaal zien, dan kun je de fietsroute (ongeveer 15 km) nemen die je ook naar de minder bekende buitenwijken van Oostende brengt. Naast de nieuwe installaties zijn ook de kunstwerken van 2016 nog steeds te bezichtigen en gemarkeerd op de route.

Oosteroever. 't is stil aan de overkant

Met de gratis overzetboot kom je van het centrum terecht in Oosteroever, de rustige kant waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen en ook het Fort Napoleon kunt bezoeken. Napoleon liet het fort in 1811 bouwen en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als artilleriekwartier door de Duitsers. De boot blijkt ondertussen al iets bekender te zijn bij het publiek en dus was er een redelijk lange wachtrij. We besloten een ommetje te maken en tot aan de overkant te fietsen. Hou ook rekening met de vaartijden van de overzetboot.

Stadsgedeelte. Laat de fiets aan de kant

Voor de toppers in de stad en winkelstraten zet je de fiets best even aan de kant en ga je te voet verder. Vooral in de drukke winkelstraten was het over de koppen lopen en dus nogal moeilijk passeren met de fiets. Het werk hieronder van de Argentijn Bosoletti is alvast een aanrader. Het werk op zich is mooi (de linkse foto), maar als ik thuis het beeld in negatief zet, komt de focus pas echt op het portret te staan (rechtse foto), een leuke twist!

Westelijk deel. Ontdek de buitenwijken

Ter hoogte van de Wellingtonrenbaan laten we het drukkere stadsgedeelte achter ons en rijden we via de zeedijk het westelijke gedeelte van de stad in. We ontdekken de buitenwijken van de stad en passeren het vernieuwde voetbalstadion.

blog-2017-the-crystal-ship-oostende-sebas-velasco.png

Sebas Velasco @ The Crystal Ship - met op de achtergrond het voetbalstadion

De route / zoektocht

De route staat (voorlopig?) niet aangeduid en op het plan dat we gedownload hebben blijken de straatnamen niet echt goed leesbaar. Aan het infopunt op het Achturenplein kunnen we wel een iets duidelijker kaartje ophalen. De route is hier en daar onderbroken door wegenwerken, maar meestal kun je te voet wel door. Sommige kunstwerken staan ook niet helemaal correct aangeduid op het kaartje, waardoor het af en toe zoeken is. Gelukkig zie je dan soms andere mensen op pad met hetzelfde kaartje die je verder kunnen helpen. Een groepje mensen die naar een muur staart en foto’s trekt, is meestal ook een hint dat je dichtbij bent. Een beetje zoeken dus, maar dat maakt het ook wel wat actiever. Ben je competitief ingesteld, dan kun je er een leuke wedstrijd van maken “wie spot de meeste kunstwerken”! 

blog-2017-the-crystal-ship-oostende-smates-en-locatelli.png

Smates & Locatelli @ The Crystal Ship

Zelf op ontdekking gaan?

Het gratis fiets- en wandelplan kun je op de website van Visit Oostende aanvragen: www.visitoostende.be
Je kunt het ook ter plaatse afhalen bij Toerisme Oostende: Monacoplein 2