U bent hier

VJH, in het kort

De Vlaamse Jeugdherbergen vzw, kortweg VJH, is de overkoepelende organisatie van 18 jeugdherbergen in Vlaanderen. De vzw werd in 1931 opgericht en is ook medeoprichter van Hostelling International, het grootste jeugdherbergnetwerk ter wereld. De wereld ligt aan je voeten!

Met de s van hostel

Vergeet die muffe vooroordelen: moderne hostels bieden heel wat meer comfort dan vroeger. Kamers van 2 tot 6 bedden zijn de norm en de meeste hebben een eigen badkamer. Naast gedeelde kamers kun je nu ook kiezen voor een privékamer. Zowel jongeren, groepen als gezinnen komen er thuis.

Wat ons dan anders maakt dan een budgethotel? Het verschil zit hem in de 's' van hostel. De s van sociaal en sfeer. Het gaat er allemaal wat losser aan toe en gasten maken al eens graag een praatje. Ze sluiten zich niet op in de kamer maar willen vooral de omgeving verkennen. Ze willen geen overbodige luxe met een prijskaartje, maar gewoon comfortabele kamers. No nonsense!

Een wereldwijde missie

Reizen is al meer dan 90 jaar onze business, maar Hostelling is zoveel meer dan een bed of accommodatie aanbieden. Voor ons gaat reizen om het ontmoeten van mensen en het ontdekken van nieuwe plaatsen, smaken en culturen. We zijn ervan overtuigd dat reizen een recht is voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst, inkomen of welke beperking dan ook.

Wereldwijd streven hostels één missie na: iedereen de kans geven om te reizen en de wereld te ontdekken, door kwalitatieve en budgetvriendelijke overnachtingen aan te bieden waar veiligheid en vriendelijkheid voorop staan. Wij dromen van hostels waar iedereen welkom is en zich welkom voelt.

Honderd jaar hostel

Het jeugdherbergenconcept ontstond in het begin van 20e eeuw in Duitsland, om kinderen van de werkende klasse de kans te geven zich te ontspannen. Al snel werden de jeugdherbergen ook in andere Europese landen populair. In België opende de eerste Vlaamse jeugdherberg haar deuren in 1931, een jaar later nam VJH deel aan de eerste internationale conferentie van de International Youth Hostel Federation (nu Hostelling International), waar internationale afspraken en kwaliteitsnormen werden vastgelegd.

Honderd jaar later is er uiteraard veel veranderd. Met de internationalisering van het concept, verdween de oorspronkelijke opvoedkundige aanpak grotendeels en werd de nadruk gelegd op het ervaren van de natuur, het leggen van internationale contacten en bruggen bouwen tussen culturen. Hoewel jongeren onze hoofddoelgroep blijven, is iedereen welkom in onze jeugdherbergen: jong en oud, in groep of alleen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Vlaamse Jeugdherbergen ziet Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen als een belangrijk onderdeel van duurzame groei.  Dit betekent dat we onze verantwoordelijkheid nemen in de maatschappij door MVO toe te passen in woord, in creatieve voorstellen, in oplossingen en met verantwoord gedrag.

 

Lees verder

Werken bij VJH

De Vlaamse Jeugdherbergen vzw heeft een lange geschiedenis van vrijwilligerswerk, en we zijn steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Wil je een reisverhaal met ons delen? Ben je een fotograaf na de werkuren? Of steek je gewoon graag de handen uit de mouwen? Er is voor iedereen wel iets te doen bij de Vlaamse Jeugdherbergen!

Werken bij de Vlaamse Jeugdherbergen? Kijk op onze jobspagina of er openstaande vacatures zijn.

Meer info