Green Key voor hostel De Draecke

Tine

Uitreiking Green Keys

Hostel De Draecke heeft vandaag een Green Key ontvangen. Met dit label worden Vlaanderens’ duurzaamste logies, attracties en vergaderlocaties gelauwerd. GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen, i.s.m. Horeca Vlaanderen, reikten de Green Key Awards 2018 op 26 februari uit in Leuven. Hostel De Draecke was één van de 10 nieuwe laureaten en 118 bestaande locaties – waaronder 8 VJH jeugdherbergen - zagen hun inspanningen verzilverd.

blog-2018-uitreiking-green-key.jpg

Groepsfoto uitreiking Green Key Uitreiking Green Key

Een groene hostel in hartje Gent

Om te voldoen aan de vereisten van het internationale label moeten alle locaties heel wat ondernemen om het energieverbruik, de afvalberg en de CO2-uitstoot tout court te verkleinen.

Ook Sara Geysels, hostel manager van De Draecke ging die uitdaging aan. “Tijdens de renovatiewerken in 2015 werd er steeds rekening gehouden met de vereiste energie besparende maatregelen. Dankzij deze inspanningen werkt bijvoorbeeld de elektriciteit en verwarming in de kamers enkel wanneer de sleutelkaart in de houder zit. Via maatregelen in de douches (waterbesparende kranen) en toiletten (2-toetsten spoeltechniek) besparen we ook water.”

Naast deze structurele maatregelen probeert het personeel van hostel De Draecke zo veel mogelijk te recycleren en gaan ze op zoek naar creatieve oplossingen bij de inrichting van de hostel: “Zo zijn onze brochurehouders gemaakt van paletten en onze plantenbakken van oude videobanden. Verder geven we extra aandacht aan gescheiden afvalinzameling & recyclage.  Dankzij onze duidelijke sorteereilanden op elke verdieping is dit ook voor de gasten zeer zichtbaar. Onze kroonkurken houden we bij en schenken we aan Natuurpunt. Bij de schoonmaak werken wij zoveel mogelijk met ecologische producten en doseersystemen. Via allerlei kleine inspanningen proberen wij ons steentje zoveel mogelijk bij te dragen.”


“We vinden het ook belangrijk om onze gasten in contact te brengen met duurzame initiatieven. Zo bieden we tijdens de maaltijden standaard kraantjeswater aan, doen we mee aan Donderdag Veggiedag en bieden we lokale Gentse bieren en biobieren aan in onze hostel bar.”

Sara is dan ook zeer tevreden met het behalen van de Green Key, maar ze weet dat dit geen eindpunt is. “In de toekomst zullen we ons blijven inzetten voor een duurzame wereld want “sustainable tourism through hostelling” is zeer belangrijk!

blog-2018-green-key-de-draecke-gent.png

Sara en haar team zoeken naar creatieve oplossingen met gerecycleerde materialen

9 Green Keys voor de Vlaamse Jeugdherbergen

Hostel De Draecke ontving het kwaliteitslabel voor de eerste keer, maar ook 8 andere hostels mochten hun Green Key behouden. De laureaten moeten elk jaar opnieuw voor een onafhankelijke jury aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een éénmalige inspanning volstaat dus niet. Momenteel telt het netwerk van de Vlaamse Jeugdherbergen 9 hostels met een Green Key:

Over Green Key

Green Key is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen beheerd door GoodPlanet met steun van Toerisme Vlaanderen. Green Key wijst al 12 jaar de weg naar duurzaam toerisme, recreatie of duurzame vergaderruimtes. De lijst van Green Key-houders in Vlaanderen kan u vinden op de internationale website green-key.org.

 

2018 Toerisme Vlaanderen - Green Key - Jeugdherberg De Draeke Gent