Mei Plasticvij

1.000 schoolkinderen krijgen een gratis drinkfles op schoolreis

De Vlaamse Jeugdherbergen vzw (VJH) gaat de uitdaging van Mei Plasticvrij aan. Een maand lang krijgen alle leerlingen die op schoolreis komen in de jeugdherberg van Brugge en Oostduinkerke een gratis herbruikbare drinkfles. Daarmee willen we de plastic afvalberg in de jeugdherbergen verminderen. Tegelijkertijd maken we kinderen en jongeren bewust van de problematiek en stimuleren we hen om kraantjeswater te drinken. De actie is een eerste test in twee jeugdherbergen. Het doel is om tegen 2020 alle petflessen in de lunchpakketten van de schoolreizen in al onze hostels te vervangen door een herbruikbare drinkfles.

Hostels on a mission

Wereldwijd hebben jeugdherbergen of hostels één missie: iedereen de kans geven om te reizen. Bram Rouges, duurzaamheidscoördinator bij VJH, licht toe: “We zijn ervan overtuigd dat hostelling – en reizen algemeen – een verschil kan maken. Door te reizen verruimen we onze blik op de wereld, leren we nieuwe mensen, plaatsen en culturen kennen. En zo ontstaat er meer wederzijds respect. Respect voor onze medemens maar ook voor onze planeet. Als organisatie proberen wij ook ons steentje bij te dragen aan een mooie toekomst.”

Nee tegen wegwerpplastic

De schoolreizen van VJH doen het goed. Jaarlijks ontvangen we zo’n 20.000 enthousiaste leerlingen en leerkrachten via onze scholenwerking. Daar zijn we heel blij mee, maar dat wil ook zeggen dat we heel wat plastic verzamelen.

We rekenden het vorig jaar eens uit, en de cijfers deden onze ogen openen. Op jaarbasis geven we zo’n 43.000 lunchpakketten mee aan de scholen, wat ook wil zeggen 43.000 petflesjes! Dat moet toch anders kunnen?

Wat als we al die leerlingen nu eens een gratis drinkfles geven? Die ze zelf kunnen bijvullen tijdens hun schoolreis, en ook nadien thuis en op school? Zo besparen wij een hele hoop wegwerpplastic én sensibiliseren we 20.000 kinderen en jongeren. Bovendien stimuleren we hen zo ook om kraantjeswater te drinken. Drie vliegen in één klap!

En dus hebben we besloten om dit tijdens Mei Plasticvrij te testen in 2 jeugdherbergen. Alle 1.000 leerlingen die in mei op schoolreis gaan naar Oostduinkerke en Brugge krijgen een milieuvriendelijk lunchpakket. Het plastic flesje water en het brikje fruitsap worden vervangen door een gratis drinkbus en er wordt ook gevraagd om een brooddoos mee te nemen. Op één maand sparen we zo meer dan 3.700 wegwerpverpakkingen uit.

Ja tegen vers van de kraan

Naast het verkleinen van de ecologische voetafdruk, willen we kinderen en jongeren ook stimuleren om te kiezen voor water van de kraan. De leuze ‘Jong geleerd, is oud gedaan’ gaat ook hier op.

Kraantjeswater is gezond, goedkoop en het meest milieuvriendelijke drankje dat er bestaat. Er komt geen verpakkingsafval of transport aan te pas en het is een product van topkwaliteit. In België hebben we de luxe dat dit drinkwater 24 uur op 24 beschikbaar is. En toch kiezen veel mensen nog voor water uit de fles.

Een fles met een boodschap

De zoektocht naar een geschikte drinkfles was een leerrijk proces. In eerste instantie gingen we op zoek naar een degelijke, leuke en betaalbare drinkfles. Al snel bleek dat het aanbod eco producten redelijk uitgebreid was. Dus zochten we uit of we deze groene boodschap ook in een groene verpakking konden steken. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij een bio-bidon, die bij onze noorderburen geproduceerd is en klaar voor veelvoudig en frequent gebruik.

Goed humeur & drinkfles: check!

Als het proefproject succesvol is, willen we dit in de toekomst uitrollen naar al de schoolreizen en hostels.

Het ultieme doel? Dat wij die drinkfles niet meer moeten meegeven, maar dat dit gewoon standaard in je rugzak of reiskoffer zit, net zoals een verse onderbroek en je goed humeur!