Street Art Wandeling in Oostende

10 topwerken van The Crystal Ship

Sinds 2016 is Oostende de thuishaven van het bijzondere kunstenfestival The Crystal Ship, dat reeds enkele van de beroemdste straatkunstenaars ter wereld naar de stad bracht. Elk jaar worden nieuwe creaties toegevoegd, en deze vormen zo een indrukwekkend parcours in Oostende. Je hebt er misschien al gezien, maar wist je ook dat een aantal van de belangrijkste muurschilderingen vlakbij hostel De Ploate te bewonderen zijn?

De Italiaanse Travel & Street Art blogger Giulia Blocal trok naar het openingsweekend van The Crystal Ship 2018 en selecteerde voor ons haar top 10 muurschilderingen in de buurt van de hostel. Het resultaat is een leuke street art wandeling door Oostende.


Ben je benieuwd wat ze nog allemaal deed in Oostende? Lees dan hier haar blog What to do in Oostende

Pastel @ The Crystal Ship Oostende

1. Muurschildering door Pastel (2017)

In Oostende schilderde de Argentijnse straatkunstenaar Pastel één van zijn iconische, op de natuur geïnspireerde kunstwerken. Pastel gebruikt bloemen, planten, dieren en natuurlandschappen als maatschappelijke symbolen om een dialoog op gang te brengen over de aard van de mens en zijn omgeving en de confrontatie tussen industrie en natuur.

Muurschildering The Crystal Ship, door Gaia

2. “Requiem for Migrants, Requiem for the Liberal Order”, door Gaia (2018)

Straatkunstenaar Gaia creëerde voor de laatste editie een gigantische muurschildering van een reddingsvest met klaprozen en anjers dat boven de Noordzee zweeft. Dit kunstwerk bevindt zich in de buurt van het standbeeld “Zeeliedenmonument” van Willy Kreitz en wil ons laten nadenken over actuele vraagstukken zoals migratie en het falen van het liberale beleid van de moderne maatschappij.

Muurschildering The Crystal Ship, door Ben Slow

3. “An Ode To Love and Everything It Throws At You”, door Ben Slow (2018)

De creatie van de Londense kunstenaar Ben Slow is zonder twijfel één van de beste kunstwerken van de laatste editie van The Crystal Ship. Op deze gigantische muurschildering in zwart-wit worden Jean en Jeanette afgebeeld, een echtpaar uit de buurt dat 53 jaar getrouwd is. Een lieflijk maar tegelijk ook krachtig eerbetoon aan de ware, eeuwige liefde.

Muurschildering The Crystal Ship door Jaune

4. De vuilnismannetjes door Jaune (2018)

De Belgische stencil kunstenaar Jaune neemt al voor de derde keer deel. Zijn iconische vuilnismannetjes zijn op verschillende locaties doorheen de stad te zien. Zo kan je gemakkelijk de evolutie van Jaunes werk bewonderen: van de tijd dat hij nog achtergronddecors creëerde, tot zijn recentste werken, waarin hij een verhaal vertelt met slechts een paar personages. In zijn composities speelt hij vaak met elementen van het oppervlak waarop hij schildert.

Muurschildering The Crystal Ship door Roa

5. “The Rat Race”, door Roa (2016)

De iconische monochrome en uiterst gedetailleerde dieren van de hand van deze kunstenaar uit Gent bevinden zich op muren over de hele wereld. Overal waar hij komt, schildert Roa dieren die een weerspiegeling zijn van de buurt en de stad waar hij aan het werk is. In de Belgische stad Oostende schilderde hij een piramide van slapende knaagdieren: een konijn, een eekhoorn, een aardeekhoorn, een egel, een mol en een muis.

Muurschildering The Crystal Ship door Bosoletti

6. “Eternal Present”, door Bosoletti (2017)

De Argentijnse kunstenaar schilderde het negatiefbeeld van een vrouw, dat een camera met een filter vereist om het ‘werkelijke’ resultaat te kunnen zien. Het is een uitnodiging om de werkelijkheid door een andere lens te bekijken, het positieve te zien en alle ‘zwarte filters’ die door de maatschappij en de media worden opgelegd, weg te nemen. De vrouw die op deze grootschalige muurschildering is afgebeeld, is één van de zogenaamde Spaanse ‘oorlogskinderen’. Ze kwam naar Oostende om de Spaanse Burgeroorlog te ontvluchten en zou haar familie, die ze achterliet, nooit meer terugzien. Via zijn techniek wilde Bosoletti licht werpen op een belangrijk verhaal uit de geschiedenis van de stad, dat tegelijkertijd niet met het blote oog kan worden waargenomen.

Muurschildering The Crystal Ship door Elian

7. “Exercise of Anamorphosis #2”, door Elian (2016)

Tegenover het werk van Bosoletti heeft kunstenaar Elian Chali, eveneens van Argentijnse afkomst, één van zijn typerende abstracte, minimalistische kunstwerken gerealiseerd. De compositie, die op de hoek van een gebouw is geschilderd, is een anamorfose: ze moet worden bekeken vanuit een welbepaald standpunt in het midden van het plein. Wanneer je op die plek staat, zullen Elians felgekleurde geometrische figuren (een cirkel, een vierkant en een driehoek) zich vertonen alsof ze op eenzelfde vlak werden aangebracht. Die optische illusie verandert je perceptie van het gebouw. Het doel van de kunstenaar is een dialoog op te starten tussen de aanschouwers en de hen omringende stedelijke ruimte.

Muurschildering The Crystal Ship door Alexis diaz

8. Muurschildering door Alexis Diaz (2017)

De Puerto Ricaanse kunstenaar Alexis Diaz vond zijn inspiratie voor deze muurschildering in het Stadsmuseum van Oostende, meer bepaald in een afbeelding van het oude wapen van Oostende en in het verhaal van de drie sleutels op dat wapenschild, dat hij in één van de boeken in het museum las. Diaz schilderde dit werk in zijn typische stijl, die bestaat uit zorgvuldig en met de vrije hand aangebrachte, uiterst kleine penseelstreken. Aan de hand van die techniek creëert hij fantasierijke en gedetailleerde tekeningen, stuk voor stuk realistische weergaves van spookachtige dieren en imaginaire wezens. Hier in Oostende heeft de kunstenaar een nieuw wapenschild voor de stad bedacht, waarin hij zeemeerminnen, zeemeeuwen en walvissen tekende.

Muurschildering The Crystal Ship door Dourone

9. “Opia”, door Dourone (2018)

Het kunstproject Dourone ging van start in 1999 als een pseudoniem voor de Spaanse straatkunstenaar Fabio Lopez Gonzalo. In 2012 werd het een kunstenaarsduo, toen zijn vriendin en artistieke partner Elodiellol mee in het project stapte. Hun creaties zijn kleurrijk en figuratief en beelden vaak het portret van een vrouw af. Voor het portret dat in Oostende werd geschilderd, heeft het duo zich laten inspireren door de unieke structuur van de muur, die een reeks blinde vensters bevat.

Muurschildering The Crystal Ship door Pancho

10. Muurschildering door Pixel Pancho (2016)

Deze Italiaanse straatkunstenaar is gespecialiseerd in surrealistische, robotachtige figuren en schilderde het portret van twee middeleeuwse boeren. Het resultaat is een beeld van een typisch Vlaams echtpaar in historische kostuums gecombineerd met de iconische machinewieltjes van Pixel Pancho.

Ontdek hier de locaties van de street art wandeling in Oostende

 1. Street art wandeling oostende map
  Pastel, Nieuwstraat/Schipperstraat
 2. Gaia, Visserskaai 44

 3. Ben Slow, Londenstraat 6

 4. Jaune, Mariahofstraat

 5. Roa, Hofstraat/Platformstraat

 6. Bosoletti, Achturenplein

 7. Elian, Achturenplein

 8. Alexis Diaz, Kapellestraat 12-14

 9. Dourone, Aartshertoginnestraat 4a

 10. Pixel Pancho, Adolf Buylstraat 15