VJH en Kompaan maken reizen toegankelijk voor iedereen

De Vlaamse jeugdherbergen zetten zo veel mogelijk in op toegankelijkheid. De meeste hostels zijn dan ook uitgerust met een A of A+ label dat aanduidt dat het verblijf ofwel basistoegankelijk is (A) ofwel voldoet aan zeer strenge toegankelijkheidsnormen (A+). Als rolstoelgebruiker, als persoon met een autismespectrumstoornis of als zorgbehoevende is reizen dan ook heel wat minder evident. Om deze reden werken vzw Kompaan en de Vlaamse Jeugdherbergen dan ook stap voor stap aan een inclusieve en toegankelijkere wereld.

Ken jij vzw Kompaan al?

Vzw Kompaan is een vrijwilligerswerking die voor reizigers met een zorgvraag of zorgnood op zoek gaat naar een geschikte vrijwilliger om hen te vergezellen tijdens hun reis. De vrijwilligers van Kompaan zorgen ervoor dat een beperking niet langer beperkend dient te zijn. Hierbij ondersteunen ze bij zowel dagdagelijkse handelingen als bij zorgvragen zodat het voor de reiziger een echte droomvakantie wordt.

Steeds meer mensen met een beperking willen genieten van een reis.

Al heel wat reizigers vonden via Kompaan een geschikte vrijwilliger. Ook deze zomer hebben heel wat mensen aan de Belgische kust, met de camper in Normandië en zelfs op de Dominicaanse Republiek genoten van een welverdiende vakantie.

De mooie verhalen achteraf, van zowel de reizigers als de vrijwilligers, dat is waar vzw Kompaan zich elke dag voor inzet. Zo ging vrijwilliger Claire onlangs samen met Anneke naar Disneyworld: "Als vrijwilliger krijg je enorm veel voldoening terug, wanneer je kan helpen om iemands droom werkelijkheid te laten worden".


“Enkele maanden geleden kreeg ik de vraag om Anneke te begeleiden op haar verjaardagsreis naar Disneyworld. Het leek op het eerste zicht toch wel een hele onderneming om met ons tweetjes zo ver te reizen, maar het werd voor ons beiden een onvergetelijk avontuur! We hadden een strakke planning voor iedere dag. Het was echt een tsunami aan indrukken, ervaringen en belevenissen voor haar, iedere dag opnieuw” vertelt Claire.

Positieve reacties na elke reis

Rolstoelgebruiker Kris reisde onlangs samen met Magda naar Kreta, waar ze samen genoten van de zon, prachtige natuur en cultuur.

"Een fysieke beperking is voor mij geen reden om niet op vakantie te gaan of om nooit eens iets nieuws uit te proberen. In juni trok ik voor de eerste keer met vrijwilliger Magda naar Kreta en volgend jaar wil ik dat zeker opnieuw doen." zegt Kris.

"Dankzij de goede zorgen van Magda, had ik een geweldige tijd. Ik huurde een aangepaste auto voor 4 dagen met platform waar ik met de rolstoel makkelijk in kon rijden. Magda bracht me naar de vele mooie plekjes die het hotel ons had aanbevolen. Ik hou namelijk niet zo van geleide bezoeken maar wil wel graag de natuur intrekken. Ik ben blij dat Magda dat mogelijk heeft gemaakt"

Trek erop uit!

Ook zin gekregen om erop uit te trekken? Nieuwe vrijwilligers of reizigers met grootse plannen mogen altijd contact opnemen via de website van Kompaan of via de Facebook-pagina. Liever rechtstreeks contact? Dat kan op het nummer 0489 37 47 99.

Bekijk ook zeker de hostels en de vele mogelijkheden die de Vlaamse Jeugdherbergen biedt voor een geweldige ervaring. Aarzel hierbij niet om de jeugdherbergen rechtstreeks te contacteren voor meer informatie.

Ook vrijwilliger worden?

Om al de reisaanvragen zo goed mogelijk te kunnen invullen, is vzw Kompaan steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ervaring moet je niet hebben, een positieve ingesteldheid en volle goesting om samen een onvergetelijke reis te beleven des te meer.

Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Of heb je reisdromen waarvoor je beroep wil doen op een vrijwilliger? Alle informatie hierover kan je terugvinden op de website van vzw Kompaan.